De zeven beeldjes van de kinderen wijzen ieder met hun voeten naar een deel van de datum. Het beeldje van
het jongetje van 3 jaar wijst met zijn voeten naar de feesten. In dit geval naar Dierendag.
   
            1            3             5                  7                    9                 11                 13
Van klein naar groot (van onder naar boven): 1 jaar (52 weeknummers); 3 jaar (12 feestdagen); 5 jaar 
(31 dagnummers); 7 jaar (12 maanden); 9 jaar (7 weekdagen); 11 jaar (4 jaargetijden); 13 jaar (2017 - 2046).
   
  
  

 

  

 

Leerlingen rollen het beeld met de opening tegen de dichte kant van de tafel. Zie Het ontwerp Kalender Toverberg.
 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

KALENDER TOVERBERG

KC De Toverberg Zoetermeer 

Kalender Toverberg, 2016 - 2017
Brons, roestvaststaal 316, bamboe, wielen. 
Zeven kindfiguren van H. 108 mm - H. 230 mm. Basis Ø 850 mm x H. 500 mm, met bovenste beeld H. 725 mm. Cilindervormige kast op wielen Ø 850 mm x H. 850 mm. Foto's © Barbara Kletter.
Vrije kunstopdracht van de gemeente Zoetermeer voor Kindcentrum (KC) de Toverberg in Zoetermeer, voor alle kinderen van 0 – 14 jaar,  en medewerkers en ouders. Het Kindcentrum bestaat uit RKBS 't Schrijverke en KDV De drie Ballonnen. 
  
Kalender Toverberg geeft aan de voeten van zeven kindfiguren de datum weer, met weeknummers; weekdagen; seizoenen; en de jaren tot en met 2046; 11 feestdagen en een neutraal woord feest, voor feesten die niet met name genoemd zijn. De staande roestvaststalen ringen bevatten alle gegraveerde data: woorden en nummers.
 
De zeven beeldjes van de kinderen wijzen ieder met hun voeten naar een deel van de datum. Het beeldje van het jongetje van 3 jaar wijst met zijn voeten naar een van de feesten: Dierendag.
 
Ooghoogte
De kindfiguren zijn op schaal 1:7 van de werkelijke (gemiddelde) maat van kinderen op die leeftijd. Zij verbeelden van beneden naar boven de oneven leeftijden van 1 jaar tot en met 13 jaar.
De beeldjes staan (op ringhoogte en op de bamboehouten cilinder) zo gepositioneerd, dat iedere  leeftijdgroep op ongeveer ooghoogte tegen het eigen kindfiguur aan kijkt (zie foto’s).
Zij kunnen 360 graden ronddraaien en geven aan hun voeten - van klein naar groot en van onder naar boven - de 52 weeknummers van een jaar; 12 feestdagen (waaronder het woord 'feest'); de 31 dagnummers van de maand; de 12 maanden van het jaar; de 7 dagen van de week; de 4 seizoenen van het jaar en de komende 30 jaren (t/m 2046) aan. In de bovenste ring staan drie jaartallen – met een verschil van steeds tien jaar – onder elkaar. Hierdoor zullen de kindfiguren de komende 30 jaar drie keer (eens in de tien jaar) hetzelfde staan. Zie ook *Instructie door locatieleider Corrie Baas.
  
Gebruik door de school
Een keer per dag zorgen de leerlingen van de leerlingenraad gezamenlijk voor de juiste posities van de beelden.
In de onderste ring zitten 52 gaten, die bestemd zijn voor bevestiging van zelfgemaakte eigen (kind)figuren van alle leerlingen, die betrekking hebben op feesten en gebeurtenissen op school. Met name voor de allerkleinsten - die nog niet kunnen lezen -, wordt de kalender zo op een creatieve en communicatieve wijze leesbaar. 
   
Links
 
 
 
 
 
 
Cilindervormige kast met aan één zijde twee planken voor het bewaren van de beeldjes.