Icarus komt bij Kletter niet meer ten val
(...) Haar meesterproeve legde Kletter af in 1999 met de oplevering van 360 graden Horizontaal (Lanceren)
en (X,Y) Verticaal (Zweven). Die twee samenhangende projecten vloeiden voort uit een opdracht voor het
nieuwgebouwde Techniekpaviljoen van de Koninklijke Scholengemeenschap te Apeldoorn. Het eerste werk
bestaat uit een driedelige telescopische buis, waarin een leerling door de muur naar buiten kan worden geduwd door medeleerlingen. De buis heeft een diameter van 90 centimeter en steekt circa 3 meter uit de muur naar buiten en eindigt in een ronde koepelruit. Het ziet er uit als een duikersklok uit de verhalen van Jules Verne en geeft de naar buiten gelanceerde leerling het gevoel even een zwevende astronaut te zijn.
De leerling ligt stevig vastgegord op een soort stretcher die niet alleen heen en weer glijdt, maar ook 360 graden rond kan draaien in de buis. De amberkleurige epoxy buizen passen precies en schuiven over elkaar middels een door de kunstenares vervaardigd kogellagersysteem. Ze worden afgeremd door een systeem van schokdempers. De lanceerbuis is een technisch hoogstandje op het gebied van materiaal, ambachtelijkheid en technisch rekenwerk. Hoewel met de nieuwste technieken van de modernste materialen vervaardigd, doet ook dit werk sterk denken aan de vervreemdende sensuele apparaten van Teylers Museum.
Aan de binnenzijde van het lokaal waar de lanceerinrichting is geplaatst, worden de doorschijnende geelbeige buizen ondersteund door vier zware roestvaststalen poten waardoor een beeld ontstaat alsof zojuist een robotachtig insect naar binnen is gestapt.
Ook het tweede project (X,Y) Verticaal (Zweven) verwijst naar de ruimtevaart en het vrije zweven in de lucht. Hoog in het lokaal van dit project is een net gespannen van 40 vierkante meter. Boven dit net kunnen leerlingen in een slaapzakconstructie die de benen horizontaal houdt aan een ingenieus ophangsysteem alle kanten op zweven, zich voorttrekkend aan het net. Icarus komt bij Kletter niet meer ten val.
Uit: Fortis Beeldende Kunstprijs 2001, Icarus komt bij Kletter niet meer ten val, Paul Donker Duyvis, Brochure, Uitgave Stichting Werkvorm, Schiedam